دکتر محمد بقایی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد نقش رسانه های قوی و منتقد در توسعه اظهار داشت: تردیدی نیست که در دنیای امروز رسانه ها اعم از نوشتاری ، صوتی و تصویری که در اصطلاح بین المللی آنها را « ژورنالیسم» می نامند در واقع آموزگارانی هستند برای جوامع بشری که به دلیل نقش فرهنگی خود تأثیر عمیق بر زندگی مردم دارند بنابراین هرچه رسانه ها دارای آزادی عمل بیشتری باشند و میزان بهره وری آنان از منابع فرهنگی غنی زیادتر باشد و پدیدآورندگان این محصولات فرهنگی دارای غنای بیشتری باشند به طور طبیعی تأثیرگذاری آنان برای پیشرفت جوامع چشمگیرتر و مؤثرتر خواهد بود.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه تعلیم و تربیت تصریح کرد: این تأثیرگذاری چندان است که مطبوعات رکن چهارم هر نظام و دولتی است هرچه اعضای جامعه فرهیخته تر باشند و آزادی بیان در آن بیشتر باشد این تأثیرگذاری بیشتراست. بنابراین می توان جامعه و ژورنالیست را مانند دو ظرفی دانست که با یکدیگر ارتباط دارند ازاینروست که طنزنویسی گفته است در جوامعی که شمارگان مطبوعات آن زیاد است خیابانهایش تمیزتر و مردم کمتر زباله تولید می کنند .
بقایی در مورد نقش رسانه بر توسعه سیاسی و فرهنگی نیز گفت: رسانه ها به دلیل آنکه امور سیاسی و فرهنگی را مورد نقد و بررسی قرار می دهند و مانند آئینه ای هستند که جامعه را به او می نمایانند بنابراین فرد و جامعه می توانند شرایط کنونی خود را به لحاظ فرهنگی و سیاسی در آوینه مطبوعات ببیند و به این ترتیب آینده خودرا براساس داده های کنونی پایه ریزی کنند، هرچقدر که این آئینه به دلیل مضایق فرهنگی، سیاسی و اقتصادی زنگار بیشتری داشته باشد دریافت اطلاعات از آن کمتر می شود و در نتیجه جامعه به لحاظ توسعه سیاسی و فرهنگی دچار مشکل خواهد شد.
وی در تعریف رسانه توسعه یافته اظهار داشت: در اینجا نیاز است برای واژه توسعه تعریفی براساس این زمانه ارائه شود. دنیای کنونی توسعه را در آزادیهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی می داند بنابراین هر رسانه ای که براساس این تعریف فعالیت داشته باشد مشمول این عنوان می شود یعنی می توان به آن گفت رسانه توسعه یافته ، این توسعه یافتگی الزاماً صنعتی یا تکنولوژیک نیست یعنی توسعه یافتگی یک رسانه به صورت ظاهری آن نیست بلکه به محتوای آن است، در واقع محتوای رسانه توسعه یافته باید بر شکل و ظاهر امروزی آن غلبه کند .
نظر شما